MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

20.07.2020 1940

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIM ALANI

Günümüzde mobilya ve iç mekân tasarımı alanında üretim anlayışı, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Değişik ham ve mamul maddeler, yeni teknolojiler bu değişim ve gelişimin içinde yerlerini almıştır. Ham ve mamul maddeleri işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı; İş arayan değil arana eleman yetiştirerek sektörün ihtiyaç duyduğu eğitilmiş insan gücünü karşılamak ve konusunda uzmanlaşmış bilgili elemanlar yetişmeyi kendine amaç ve hedef seçmiştir.

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı; Değişimi gerçekleştirmek geleceği tasarlamaktır vizyonu ile geleceğin ahşapla inşa edileceği inancı, çevreye ve insana duyarlı bir yaklaşımı benimsemiştir.

MESLEK TANIMI

Yarı mamullerden; İç mekan mobilyalarını tasarlayıp çizen, çizdiği proje resmine göre maliyet çıkaran ve üretiminde çalışan, bina içi mekan tasarımı yapan bilgisayar çizim programlarına hakim  kişilerin yetiştirildiği mesleki bir alandır. 

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

 

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, renk, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

 

  •       MOBİLYA VE İÇ MEKAN RESSAMLIĞI
  •       MOBİLYA VE İÇ MEKAN TEKNOLOJİSİ

 

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANININ OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLARI

 

MOBİLYA ve İÇ MEKAN  TEKNOLOJİSİ

 

Tanımı: İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine  sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI

 

Tanımı: Mobilya ve  iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç  mekân  tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi  amaçlanmaktadır.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknisyeni olmak isteyenlerin;

ü  Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,

ü  Yaratıcı ve estetik görüş sahibi,

ü  Güzel sanatlara ilgi duyan,

ü  Şekil çizebilme yeteneğine sahip,

ü  Yeniliklere ve eleştiriye açık,

ü  El becerisine sahip, göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,

ü  Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, Renkleri  ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen,

ü  Bedence sağlıklı,

ü  Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,

ü  Dikkatli ve tedbirli,

ü  Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,

ü  Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olması gereklidir.

 

BU ALANDAN MEZUN OLANLARIN GÖREVLERİ

ü  Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını saptar,

ü  Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirler

ü  Boş bir mekanın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirler,

ü  Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer,

ü  Mobilya ve iç mekan Tasarımı yapar (elle çizim –bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim)

ü  Yapılacak mobilyanın resmini çizer ( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )

ü  Düzenlenecek iç mekanın projesini çizer  yada hazır projeyi  inceler( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )

ü  Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder(Elle ve bilgisayar programı ile)

ü  Üretimde çalışacak elemanların nitelik ve sayılarını belirler,

ü  Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler,

ü  Gelen malzemelerin kullanılması ve denetlenmesi için istif edilmesini sağlar,

ü  Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır olmasını sağlar,

ü  Parçaların şekil ve özelliklerini malzeme üzerine işaret eder,

ü  Ahşap malzemeyi işler (keser ölçüsüne getirir): işi  yapar veya yaptırır,

ü  Parçaların projeye uygun şekilde birleştirilmesini, pürüzlerinin düzeltilmesini, cilalanması ve aksesuarlarının   takılmasını yapar veya yaptırır,

ü  Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarının yapar veya yaptırır.                                       

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, fabrika ve atölyelerde makine ve iş tezgahlarında çalışırlar. Çalışma ortamı ağaç talaşı, cila, boya ve vernik kokuları ile yüklüdür. Kişinin tercihine bağlı olarak tasarım bürosunda da çalışırlar. Atölyelerde  İş genellikle ayakta yürütülür. Bürolarda ise bilgisayar ve çizim masası başında geçer fakat piyasa araştırmasından dolayı fuar ve mobilya aksesuar satış noktalarını devamlı takip eder. Atölyelerde çalışırken ağaç parçaları kaldırmak, taşımak ve yerlerini değiştirmek gerekebilir.  Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Diğer çalışanlar, işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gereklidir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA  

       Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.

Mobilya İç mekan tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler

EĞİTİM  SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu Alan Sırası ile; Ağaç İşleri – Mobilya ve Dekorasyon –Ahşap Teknolojisi – Mobilya ve İç Mekan Tasarımı isimlerini almıştır.

 

Mesleğin eğitim süresi endüstri meslek liseleri ve teknik liselerde 4 yıldır.

 

Eğitimde; genel bilgi dersleri yanında Teknik Resim, Mobilya Resmi, Mobilya İç Mekan Resmi, Mekan Tasarımı, Bilgisayar Destekli Çizim, İşletme Bilgisi ve Atölye dersleri gibi meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada iki gün eğitim kurumunda, uygulama eğitimini ise haftada üç gün işletmelerde görürler.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslek liselerinin Mobilya ve İç mekan Tasarım alanından mezun olanlar;

 

1-      Endüstri Ürünleri Tasarımı

2-      Eser Koruma, Görsel İletişim,

3-      İç Mekan Tasarımı,

4-      Mimari Dekoratif Sanatlar,

5-      Mimari Restorasyon,

6-      Mobilya ve Dekorasyon,

7-      Ormancılık ve Orman Ürünleri önlisans programlarına  için başvurabilirler.

 

2 yıllık Mobilya ve Dekorasyon bölümünden mezun olanlar Dikey Geçiş Sınavı veya Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  ile aşağıdaki 4 yıllık fakültelere geçme imkanı bulunmaktadır;

 

1- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 

(Bu bölüme YKS ile  yerleşilebilir. Endüstri Meslek Liseli öğrencilere %60 kontenjan ayrılmıştır. Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere  Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı  sağlanmıştır.)
            2- İç Mimarlık

           3- Endüstri Ürünleri

           4- Endüstri ÜrünlerTasarımı

           5- Orman Endüstri Mühendisliği

6- İnşaat Mühendisliği

            7-Orman Mühendisliği

 

Ağaç malzemenin "Beşikten-Sonsuzluğa" kadar kullanımının gerekli bir hammadde olması nedeniyle yakın gelecekte veya ileride meslek elemanlarına olan talebin azalması söz konusu değildir. İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.

Daha fazla bilgi için lütfen aşağıda verilen linki TIKLAYAYINIZ.

http://www.alantercihleri.com/video/263/MOBILYA-ve-IC-MEKAN-TASARIMI.html